top of page

Lieveren

Algemeen

Lieveren is een esdorp. Het ligt ten zuidoosten van Roden, ten zuidwesten van Peize en ten noorden van Norg. Het dorp staat bekend om de mooie natuur in de omgeving. Dit is goed te zien op de weg van Roden naar Lieveren, een prachtige route.
Het dorp heeft iets meer dan 250 inwoners. Het rustieke karakter is heel goed bewaard gebleven en van uitbreiding van het dorp is nooit of nauwelijks sprake geweest.

Historie

Al in de vroege Middeleeuwen ontstond een nederzetting aan het kronkelige Lieversche Diepje op een nog duidelijk herkenbare zandrug. Dit was het begin van Lieveren.  Er zijn zelfs restanten gevonden uit de IJzertijd bij het huidige Lieversche diep. Dit komt omdat een belangrijke verbindingsroute door Drenthe, de Koningsweg, bij Lieveren een doorwaadbare plek in het grote Peizerdiep had.
In 1480 duikt voor het eerst de naam Tho Liveren op. Daarna is nog sprake van Lijver Holt en Lijveren. De naam is vermoedelijk afgeleid van 'bij de lieden van de familie Livere', die er destijds woonde. In geslachtsnamen als Lievering en Lijvering komt dit nog terug.
Lieveren is ontstaan als een traditioneel esdorp omringd door bossen. De bebouwing vind je vooral aan de rondlopende brinkweg, nu Centrum genaamd. Een echte brink is niet meer aanwezig. Opmerkelijk is dat Lieveren pas in de jaren 80 van de vorige eeuw straatnamen heeft gekregen.

 


bos.jpg

Voorzieningen

Lieveren heeft, behalve een dorpscafé en een paar verenigingen, eigenlijk geen voorzieningen. Voor een basisschool zijn de inwoners aangewezen op het nabijgelegen Altena of Roden. In Roden zijn ook alle andere voorzieningen aanwezig.

Bijzonderheden

Ten noorden van het dorp ligt natuurreservaat Lieverderbosch met zijn unieke flora en fauna in het beekdal. Je kunt er bijvoorbeeld de adelaarsvaren vinden. Bij deze plant houdt de bijna uitgestorven adder zich schuil.

Rond Lieveren kun je prima wandelen en fietsen door de mooie natuur. De fietsroutes zijn de laatste jaren sterk uitgebreid. Ook loopt de knapzakroute Roderesch-Lieveren door het dorp.

bottom of page